За времето, музиката и нашият елит

За времето, музиката и нашият елит

Който плаща, той поръчва музиката!

Наскоро фейсбук ми извади от спомените една снимка, че какво му остава на човек с времето!? Спомени и снимки!
На нея сме рок групата от гимназията, дето свирехме към младежкия дом. 1978г, май беше. Пети, шести май в моя роден град Бяла окръг русенски от векове е имало сбор. Първо да ви обесня какво се разбира под сбор. Това е ден в годината в който се събират роднините в дома на тоя в чийто селище е обявен сбора. Сбор идва от събрани на едно место хора. Обикновено в древни времена това са били близки и роднини от съседни села и планки, които се събират, за да споделят кой какво е отгледал, произвел и продал на пазара. Берекета се е гледал и връзката на хората като кръвна и тяхната със земята. Добри времена са били, макар че и по тия празници са ставали сблъсъци , но те и сега си стават и понякога сбора се превръща в голям панаир. 

Та в нашият град се казва: голям сбор, голям панаир стана!

Та без панири не се минавало никога, но сбора в един ден го прекръстиха, да ги пита човек защо?
Като дете си спомням, как по време на сбора идваха люлки, сергии със свирки, захарен памук и петлета и сироп с различни цветове. Пораснахме, но сбора като дата си оставаше до едно решение на кмета от къде бе спуснато няма значение. То винаги все нещо отнякъде се спускаше. Тогава прекръстиха сбора в карнавал. Само за Венеция бяхме чували за карнавали, то не че сега не се празнува Хелоуин, но тогава в душите на младите се появи очакване да се събудиш и да видиш вместо коли и олелета по улиците на другия ден лодки да видиш.

Лодки не видяхме, но ние като група млади таланти в десети клас, получихме възможността да свирим в Беленската гора на така нареченият карнавал. Та свирихме и снимките го документираха това събитие, но за д сцената пак имаше хора изпили по една каса бира(20 бр по 20ст всяка), изяждаха по 20кебапчета и после се събужда усещането за свободата на духа и се влиза в бой и панаира е готов.

Та това което искам да ви кажа, че подмяната на имената на това събитие винаги е съпроводено с едно постоянно прилагателно описващо същноста на нашето проявление. Панаири, панаири панаири…

Дали сбор, дали карнавал или хелоуин е все дно, но панаирите са си запазена българска марка и на всяко место си има своето име. Бразаи, кукери и какви ли още не имена носи, нрави български поляни с вино и ракия, озвучени от писаци на гайди и хора в неравноделен такт на които се хващат всички дето през останалото време се правят на чужденци.

Задумка ли тъпана , хайде всички на мегдана, хайде всички на хорото.

p.s. Е по-често се размислям, дали ако Борис-кръстител, оня княз наш български, ако не бе изклал ония 52 болярски рода… Но хайде главите на болярите да паднат, опъват се на тоя дето иска да е цар, отсича им ги. Но да знаеш, че децата ти след тебе ще сложат на дръвника, жената и всичките роднини та даже и слугите. Родата е с една исъща кръв, жените са привнесени но и те служат на тази кръв носеща начина по който да се прояви духът влизайки в живота и приемайки рода си. за това ги е клал, но и слугите!?(сигурно сте чували за инициация и сегашните духовници дето открили квантовата синхронизация. те горките не знаят за орфичните кръгове и за събуждането на духа по индукция на хора от един народ с общ ген) Още не мога да си жертвам децата за кауза или вяра, но отдавна не ги съжелявам и никога не съм ги поставял на по ниско ниво по важност от мен, или зад мен. Уча ги да се борят и да се реализират спазвайки законите на вселената.
На мястото на този наш елит, след който дори и слугите са тръгвали. Моля да се отбележи какво са носели и как са го проявявали нашите боляри-тогавашният елит. Та даже и слугите им са тръгвали след тях. Вече няма елит, все си я караме с псевдоелт, който или се гърчее, турчее, русолее и американилееее. Все се е разлял нанякъде, но да си познае рода и народа няма такова нещо. И сега сме свиделтели как се ритат два елита. Тоя дето е второ поколение на съумелите да влязат в партизанските списъци и първенютата дето напечелиха възползвайки се от суматохата настъпила при разрухата на стария строй и възможностите за кражби и далавери позволени от новите господари на другата империя. Казват че парите натрупани по даден закон носят вибрацията му във себе си, та кой е вселенския закон за далавери и грабежи!? Не ми отговаряйте, аз си знам! Вие е време да се замислите когато тръгнете към урните да гласувате. Кой ще изберете. И все от зло ли ще избираме, че то все от голямо по-голямо!?

Вашият коментар

За пълен достъп до съдържанието е необходимо да влезете в профила си

[login-with-ajax]

×
×

Cart

Глава 1. ЗАВРЪЩАНЕ
Глава 2. ГРАДЧЕТО
Глава 3. ПЕТКОВИЦА
Глава 4. БИЧКИЯТА
Глава 5. КМЕТА
Глава 6. НА КАФЕ
Глава 7. В КЪЩАТА НА ДУХОВЕТЕ
Глава 8. НА ЛОВ
Глава 9. ГАРАЖЪТ НА СПОМЕНИТЕ
Глава 10. СЪНЯТ
Глава 11. ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ
Глава 12. ЗАДУШНИЦА
Глава 13. ПОЖАР, ПОЖАР
Глава 14. НОВО ЧУДО
Глава 15. ОЩЕ ЧУДЕСА И ВРЪЗКИ
Глава 16. ЛЮБОВ ЛИ БЕ ДА Я ОПИШЕШ!