Икарите и “Танцът Делхи”

You are currently viewing Икарите и “Танцът Делхи”

Случаят Делфи

4 Икара****за театралния спектакъл на Галин Стоев “случаят Делхи” от Иван Вирипяев. →

(не е грешка, дори някои от актьорите го казваха така в началото с което ни вкарваха в размисли допълнителни, обърнете и на това внимание по време на спектакъла)

Има дни в които не вали!

В последно време започва усилено да се проявява българският дух във всички посоки на живота. Това ме радва, защото пророчеството за спасяването на света гласи така: когато българите се осъзнаят!

Гледах постановката на Народния театър с много икари. Спомням си на времето какво казваше една голяма жена за България в нашия театър. Тя беше си дошла от Франция, където е водила клас за драматично изкуство казвайки, че то нашите не са научени а аз съм отишла да уча чуждите.  На прегледите на студентската театрална художествена самодейност тя бе жури и казваше: винаги може да се поучите от мнението на журито и неговата оценка за това което сте направили, но преди това вижте кой е в журито. Това беше, но журито бе тя и партийния секретар на Народния Театър по онова време. Та наистина да видим кой бе в журито!?

Браво на Галин Стоев! Адмирации и за Владо Карамазов, който нямаше слаб момент, за разлика от другите актьори, още от самото му появяване на сцената. Режисьора бе използвал няколко похвата, крамоленето на бързи обороти с което говора да изпреварва мислите, често ползван дефект с голям ефект на западните сцени. Там по принцип връзките между хората са приоритетно вербални, за разлика от тях при нас дето направо си изказваме: не ме гледай какво говоря а какво правя! А и сега навлиза с пълна сила и когнитивизма, ще кажеш че до сега не сме преживявали, но на запад това е проблем, но за разлика от тях ние не го потребяваме и въпреки това доста хора им се хващат и започват да се лекуват от неща от които не са болни, но това, харесва или не харесва ще сме вече част от света и тук трябва да има всичко.

Друг похват, непопулярен много е брехтовския театър, или изказване на двойствеността на героя от това което Станиславски го кара да преживява и показва от това което става в неговата душа и ролята която играе в ситуацията, католическо лицемерие наричано доскоро по нашите земи. Но за Брехт това си е било реалност

И неговата чувственост и човешка философия го усещат и това го прави бяла лястовица на фона на западноевропейската реалност. Имаше и още, преживяването на Станиславски, което нашите актьори играеха прекрасно, нали това бе основата и пръстта в която са ги отгледали като актьори. Имаше и новото, как да го кажа!? Театър и филм в едно, втори план, сюрреализъм биха го нарекли в едно по старо време и тогава ефектите на подсъзнателните рефлекси на мозъка се отчитаха като втори свят. Учуди ме че и сега го приемат още като нещо ново, което се бори да се появи първо на сцената, всички да му изръкопляскат та после да го приемат и да си го занесат в къщи. Та тези четири похвата забавляваха хората и това ги спаси от скучната плоска философия на автора(Автора! Автора! Дето би казал и Уди Алън) по отношение на смъртта, която винаги ще си остане с грешна логика за руснака и от там и грешна философия и за живота. Ние българите живеем в двата свята, този на живота който приемаме стоически и не се оплакваме, този на смъртта в който сме винаги с другата си половина и с който са в постоянна комуникация нашите баби с черни забрадки. Велик е нашият народ и е време да си го осъзнаем.

Нашите момчета се учат бързо и даже повеждат хорото в чужбина, браво!

Ще дебна да прочета това интервю, че да видя дали му остава още много на нашия герой в чужбина и дали вече е взел нужното и ще се връща скоро тука нашите деца да учи. Белким през това време археолозите изровят още някой артефакт с който да покажат кои сме ние и какво носим и да вземем да си грабваме кръста и да си го понасяме без ропот и да шашкаме света, че то камъкът си тежял на мястото. Но пусто дордето се научиш да тежишшш то и мястото не си намирашшшш…

Аплаус!-светна току що на таблото.

Снимка: EVA.bg

Вашият коментар

За пълен достъп до съдържанието е необходимо да влезете в профила си

[login-with-ajax]

×
×

Cart

Глава 1. ЗАВРЪЩАНЕ
Глава 2. ГРАДЧЕТО
Глава 3. ПЕТКОВИЦА
Глава 4. БИЧКИЯТА
Глава 5. КМЕТА
Глава 6. НА КАФЕ
Глава 7. В КЪЩАТА НА ДУХОВЕТЕ
Глава 8. НА ЛОВ
Глава 9. ГАРАЖЪТ НА СПОМЕНИТЕ
Глава 10. СЪНЯТ
Глава 11. ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ
Глава 12. ЗАДУШНИЦА
Глава 13. ПОЖАР, ПОЖАР
Глава 14. НОВО ЧУДО
Глава 15. ОЩЕ ЧУДЕСА И ВРЪЗКИ
Глава 16. ЛЮБОВ ЛИ БЕ ДА Я ОПИШЕШ!